Historical reflected osteopathy

Een unieke kans om een ontdekkingsreis te maken met dé autoriteit in de kennis over het ontstaan van de osteopathie! Vertaler van alle osteopathie schriften en begenadigd spreker!

Het seminar geeft vanuit historisch perspektief een inkijk op de oorspronkelijke filosofie van de osteopathie van Andrew Taylor Still en op de waarde hiervan voor de moderne osteopathie.

Dag 1:

Tijdens een reis door de geschiedenis van de mensheid werden het ontstaan en de ontwikkeling van twee grote gezondheid- en ziektemodellen in het Westen blootgelegd. Daarbij worden onder andere de magische, de hippocratische, de galenische, de klerikale en de heroïsche geneeskunde besproken.
Aansluitend wordt onze blik nauwer gemaakt op de jaren 1900 in de grenslanden van Amerika, om het cultuurhistorische kader te omschrijven, waar de osteopathie ontstaan is. Onvermijdelijk hieraan verbonden wordt de ontdekker van de osteopathie A.T.Still kort voorgesteld. Aan de hand van de teksten uit zijn boeken wordt zijn filosofie van de osteopathie gefiltert en besproken.

Dag 2:

Op de tweede seminariedag volgt dan een uitgebreider overzicht over de tot nog toe beschikbare informatie. Hierop wordt verder gebouwd met de voorstelling van J.M.Littlejohn en Louisa Burns. Vanuit hun geschriften wordt de oorspronkelijke osteopathie als biologische wetenschap voorgesteld en besproken. Daarna komen W.G. Sutherland en zijn craniale osteopathie. Hiermee verbonden worden de themabereiken kunsthandwerk, metafysica en subjectieve/objectieve realiteit in de osteopathie besproken.
Aansluitend wordt ook de chaotische situatie van de moderne osteopathie vanuit historisch standpunt verwerkt en gerechtvaardigd.

Voorwaarden : Geen voorkennis nodig
Voertaal : Engels

Literatuur :

  1. Gesundheits- und Krankheitsmodelle der westlichen Welt
  2. Kulturhistorische Rahmenbedingungen für die Entstehung der Osteopathie
  3. A.T. Stills – Leben und Werk
  4. A.T. Stills – Osteopathie als philosophische Medizin
  5. J.M. Littlejohn & L. Burns – Osteopathie als biologsiche Wissenschaft
  6. W.G. Sutherland – Osteopathie als Kunsthandwerk
  7. Zusammenfassung und Diskussion


* Referentie foto : Dr Christian Hartmann D.O.

Praktisch

24-25 september 2021
vrijdag - zaterdag : 9.00-17.30
aantal deelnemers: 30
prijs: 450 €, script, pauzes en lunch inbegrepen
PE accreditatie


Locatie

Holiday Inn Express Gent | Akkerhage 2, 9000 Gent, Belgium
t: +32 9 222 58 85 


Docenten

Inschrijven

Opgelet : je inschrijving is pas definitief na betaling van het voorschot van 200€ op rekening KBC BE89 7380 2887 3585 van Osteopatenassociatie BVBA – BIC KREDBEBB.