Het Myofasciale Substraat Binnen De Osteopathische Praktijk.

Werken met het myofasciale weefsel vanuit een wetenschappelijk georiënteerd kader.

Het fasciale weefsel heeft sinds enige tijd een prominente plek verworven binnen het ruime spectrum van de manuele geneeskunde. Een belangrijke katalysator in de toename van deze terechte interesse is toe te schrijven aan recente bijdragen uit wetenschappelijk onderzoek. De ontdekkingen uit de afgelopen decennia hebben ertoe bijgedragen dat er een compleet andere ‘mindset’ is ontstaan over de rol van het myofasciale weefsel in veelvoorkomende problemen zoals rug-, en nekklachten, hoofdpijnen, locomotorische disfuncties enz. … maar ook stress-, en spanningsgerelateerde klachten. Niet enkel toont onderzoek aan dat het myofasciale weefsel een prominente rol speelt in het ontstaansmechanisme van vele van deze pijnklachten, het is eveneens een erg dankbaar en ‘werkbaar’ medium in de behandeling ervan.

In deze 3-daagse cursus gaan we vanuit een theoretisch en wetenschappelijk onderbouwd kader werken met het myofasciale substraat. Centraal hierbij staat het op praktische wijze integreren van relevante en up-to-date kennis binnen de osteopathische diagnostiek en behandeling.

Topics

  • Het Fasciale en Myofasciale Systeem vanuit histologisch en anatomisch perspectief – Organisatie & Nieuwe perspectieven.
  • Fascia als Sensorisch Orgaan – Over Nociceptie, Proprioceptie en Interoceptie.
  • Myofasciale Pijn – Ondergediagnosticeerd en Onderbehandeld.
  • Low Back Pain & Fascia Thoracolumbalis.
  • Osteopathische diagnostiek – Klinisch Onderzoek van het Fasciale en Myofasciale Systeem.
  • Technieken en Principes voor de behandeling van het Fasciale en Myofasciale Systeem.
  • De Betekenis van het Myofasciale Systeem & ‘Spierpantsering’ in Stress-, Spanningsklachten en Trauma.

* Referentie foto : Faszien Architektur des menschlichen Fasziengewebes . JC Gimberteau, C Armstrong 2016 . KVM - Der Medizinverlag. Dr. Kolster Verlags-GmbH

Praktisch

8-9-10 april 2022
vrijdag - zondag : 9.00-17.30
aantal deelnemers: 30
prijs: 600€, script, pauzes en lunch inbegrepen
PE accreditatie : 19 punten

Docenten

Locatie

Holiday Inn Express Gent | Akkerhage 2, 9000 Gent, Belgium
t: +32 9 222 58 85 Inschrijven

Opgelet : je inschrijving is pas definitief na betaling van het voorschot van 200€ op rekening KBC BE89 7380 2887 3585 van Osteopatenassociatie BVBA – BIC KREDBEBB.